Nie odbieraj mi moich pączków
Od Homera Simpsonaprzeżuwającego pączki podczas pracy w fikcyjnej Elektrowni Atomowej w Springfield, do policjanta na motocyklu z LAPD zamawiającego swój ulubiony nadziewany kremem przysmak podczas przerwy na kawę, pączki ugruntowały swą pozycję jako jeden z ulubionych produktów Ameryki. Zjadacze pączków obawiają się jedynie, że rząd wynajdzie sposób, by zakazać jedzenia tych tłustych, słodkich krążków, tak jak znalazł sposób, by zniechęcać do palenia papierosów. Prawdopodobnie są na to małe szanse, ale tak zwane bezcholesterolowe pączki, produkowane z dużą ilością uwodornionego oleju warzywnego, można by ulepszyć, tak by dostarczały zarówno pewnych składników odżywczych, jak i smaku.
Czy wiesz, skąd pochodzą pączki? Oto ich historia. Pączki dotarły do Stanów Zjednoczonych na początku XIX w. z Holandii, gdzie były nazywane „oleistymi ciastkami”, właściwa, choć mniej przyjemna nazwa. Żeglarz Hanson Gregory zasłużył się jako wynalazca dziury w środku, nabijając upieczone przez matkę pączki na koło sterowe. Pierwsza maszyna do pączków została wynaleziona przez rosyjskiego imigranta w Nowym Jorku w roku 1920. Maszyny do pączków były z dumą wystawiane na Wystawie Światowej w Chicago 1934, a krążki smażące się w oleju zostały nazwane „przebojem rynku spożywczego Wieku Postępu”. Franszyza na sprzedaż pączków nadeszła po tym, jak Krispy Kreme w 1937 r. otworzył swój pierwszy sklep w Winston-Salem w Karolinie Północnej. Dunkin Donuts otwarto w 1950 r. w Quincy w Massachusetts. W samych tylko Stanach Zjednoczonych produkuje się 10 bilionów pączków rocznie.