Pojawienie się rolnictwa
W częściach świata obdarzonych bogatym, zróżnicowanym biologicznie środowiskiem, takim jak Kalifornia, styl życia myśliwych-zbieraczy przetrwał aż do wkroczenia na scenę kolonistów europejskich w ostatnich 600 latach. Z wielką pustynią na wschodzie i oceanem na zachodzie, Kalifornia była wirtualną wyspą, zamieszkaną przez około 100 rodzimych plemion indiańskich, mówiących w 100 różnych językach. Podstawowym dla nich źródłem białka były żołędzie dzikiego dębu, który nigdy nie został udomowiony. Jedli mnóstwo różnych roślin, trochę ryb i skorupiaków oceanicznych. Bogate śródziemnomorskie środowisko Kalifornii, z jej górami i dolinami, zapewniało wspaniałe warunki do rozwoju zróżnicowanej biologicznie diety. Nawet dziś 50% amerykańskich zbiorów owoców i warzyw jest uprawianych na ziemiach kalifornijskich. Jest ich ponad 250 rodzajów, z czego 70 rośnie wyłącznie w Kalifornii. Choć istnieją dowody na to, że rodowici kalifornijscy Amerykanie znali rolnictwo ze swych kontaktów handlowych z Amerykanami pochodzącymi z Arizony, nie przyjęli rolniczego stylu życia. Nie musieli uprawiać roli, by się wykarmić. Klimat typowy dla Kalifornii występuje w kilku innych miejscach na ziemi, w tym w krajach Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie, na małym obszarze Chile, na argentyńskiej pampie, w kilku częściach Australii i w Prowincji Przylądkowej.