Od odkrycia Nowego Świata do fusion cuisine
Główna zmiana w zasobach żywności człowieka nadeszła wraz z odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba w 1492 roku. Do tego czasu ludzie jedli prawie taką samą żywność w całej Europie, ale do 1600 roku rozwinęła się intensywna wymiana żywności drogą morską. Uprawy ze Starego Świata były sprowadzane do Meksyku i Peru, by utrzymywać hiszpański styl życia. Znana ci kuchnia francuska, włoska i hiszpańska nie istniałyby bez przypraw, owoców i warzyw z Nowego Świata, które zostały przywiezione do Europy głównie na hiszpańskich statkach. Kuchnia seczuańska na przykład nie byłaby taka, gdyby przed rokiem 1700 nie przywieziono papryczek chili z Ameryki Południowej.
Połączenie Starego i Nowego Świata wywołało rewolucję w diecie człowieka, a druga rewolucja w odżywianiu pojawiła się teraz, wraz z wprowadzeniem ogólnoświatowego połączenia różnych kuchni. Kalifornia przoduje w tym ruchu: gdzie indziej szef kuchni mógłby marzyć o daniu takim jak pizza z kurczakiem po tajlandzku?