Udomowienie roślin i upraw zbóż

0
103
Rate this post

Udomowienie roślin i upraw zbóż

Z biegiem czasu udomowione zboża i zwierzęta wprowadzono w no­we rejony, a na nowych obszarach udomawiano kolejne gatunki. Owoce tych wysiłków często powracały do miejsc, z których pocho­dziły pierwsze udomowione rośliny i zwierzęta. Powoli rolnictwo rozprzestrzeniło się w Eurazji. Około 7000 lat p.n.e. w Indiach udomo­wiono sezam, oberżyny i bydło garbate” Mniej więcej 6000 lat p.n.e. w Egipcie udomowione zostały platany, figi, osły i koty. Około 4000 lat p.n.e. udomowiono drzewa oliwne z uwagi na olej znajdujący się w ich owocach, a następnie drzewa owocowe, takie jak daktyle, granaty oraz krzewy winorośli, które mogły być rozmnażane z nasion lub sadzonek. Pomiędzy 6000 i 3500 lat p.n.e. w Europie udomowiono mak i owies.

Następną fazą w rolnictwie w Europie były uprawy drzew, które muszą być hodowane ze szczepków, na przykład jabłoni, grusz, śliw i wiśni. Mniej więcej w tym samym czasie udomowiono dzikie rośliny, takie jak rzodkiewki, ryż, rzepa, buraki, pory i sałata, które początkowo rozrastały się jako chwasty. Przed nastaniem cesarstwa rzymskiego udomowiono wiele popularnych dziś upraw. Po roku 1500 ogromne, żyzne równiny Nowego Świata mocno wzbogaciły światowe zasoby żywności.

Do udomowienia upraw i żywego inwentarza doszło niezależnie w kilku częściach świata. Sugeruje to, że mając odpowiednio dużo cza­su, ludzie w końcu udomowiliby rośliny i zwierzęta w wielu rejonach świata, nawet gdyby takie praktyki nie przenosiły się z jednego lądu na drugi. Istnieją na przykład dowody, że w Chinach około 6500 lat p.n.e. udomowiono ryż, proso i świnie niezależnie od hodowli w in­nych miejscach. Mniej więcej 3500 lat p.n.e. w Ameryce Południowej udomowiono ziemniaki, maniok, świnki morskie i lamy. W Meksyku i Ameryce Środkowej około 3500 łat p.n.e., niezależnie od rozwoju w Ameryce Południowej, udomowiono kukurydzę, fasolę, dynię i in­dyka. Słonecznik i komosę rdzenni Amerykanie udomowili na tere­nie wschodnich Stanów Zjednoczonych około 2500 lat p.n.e. Kuku­rydza, fasola, dynia i indyk, znalezione przez odkrywców lądujących w Ameryce Północnej, zostały tam przywiezione z Meksyku i Amery­ki Środkowej. W tropikalnej Afryce Zachodniej mniej więcej 3000 lat p.n.e. rozpoczęto hodowlę afrykańskich jamsów i palmy olejowej.